Minimalisera

Varför minimalisera?

över tre år sedan-2 min lästid

Allt började med att hittade en gammal låda hemma när vi höll att göra iordning på mitt kontor hemma. Den hade stått där i hörn sedan vi flyttade in och nu när vi skulle göra i ordning så var vi tvungen att flytta på den.

Jag öppnade lådan och fick genast en lustig känsla när jag kollade ner i det och såg vad som låg där. Massa gamla mobiltelefoner, en iPad, FishFinder (portabelt ekolod), tangentbord, möss, routrar, iPod och mycket mycket mer teknikprylar.

Med ångesten hängande över mig bestämde jag mig där att försöka plocka ut saker av värde och sälja. Men jag pallar inte med Blocket där folk bara prutar och än mindre Facebook Marketplace där folk först prutar och sedan förväntar sig att man ska köra 4 mil för att leverera något dom just betalt 50 kr för.

Då kom jag ihåg att för 10 år sedan testade jag Tradera. Fungerar det fortfarande? Det var värt ett försök. Sagt och gjort när familjen hade gått och lagt sig började jag plocka fram de lite större sakerna som jag tänkte mig hade visst värde, men ändå var beredd att kunna sälja för 20 kr fast de kanske egentligen var värda tusenlappar. Jag fotade och la ner alldeles för mycket tid på att skriva produkttexter och ”researcha” fram de som eventuell köpare ville veta. Ja, det låter sjukt och ja jag la ner alldeles för mycket tid på det, men antagligen för att det kunde jag inte bara lägga ut sakerna, jag sköt fram saker återigen.

Jag lyckades sälja dessa saker och tjänade 2951 kr på första försöket vilket gav mig en kick att fortsätta och samtidigt få känna den otroliga känsla att börja städa upp och göra mig av med saker. Vilken befrielse!

Någon månad efter så stötte jag på begreppet minimalism. Det var inte första gången, men denna gången känns det som jag var med mottaglig för det och började läsa på en hel del om det och även kolla en del videos. Det känns helt rätt i tiden och något som kan hjälpa mig att ändra mitt beteende att bara köpa saker för att stilla ha begäret där och då. Just känslan att saker du har i ditt liv ska betyda något och fylla en funktion annars behöver klarar du lika bra utan. Allt går ju naturligtvis dra till sin spets, men jag kommer att försöka applicera lite av detta mindsetet framöver och tänker dela med mig av det.

Sen är det ju faktiskt så att skriver man ner något och delar med sig av det så är det sannolikheten att det inträffar mycket högre så därför vill jag dela med mig av tankar och funderingar kring detta framöver.

// Nicklas