Minimalisera

Skapa en stressfri och njutbar jul

över tre år sedan-2 min lästid

När jag tänker på julen så och vad jag vill att den ska betyda så tänker jag att det ska vara en högtid med nära och kära där man tar hand om varandra och vårda relationer. Det ska finnas tid att umgås, vara kravlöst och njutbart. En tid man har chansen att få vila upp sig efter en intensiv period.

Men så ser ofta inte verkligheten ut. Det stressas ofta runt mellan olika julfirande och allt ska vara perfekt in i minsta detalj och en eller flera stressar runt för att hålla tidsplaner och se till så att maten inte bränns vid och alla måste ha det bra.

Detta är då under själva julfirandet, men vägen dit kantas ofta av massa mental stress och ångest över alla julklappar som först ska kommas på och sedan inhandlas tillsammans med alla andra.

Detta har medfört att jag under ganska många år inte alls har sett fram emot julen utan känt mig ganska matt inför det. Alltid sådan ångest över alla julklappar som ska inhandlas och det gör det inte bättre att jag alltid är ute i sista stund bara för jag skjutit det framför mig. När det var som värst hade jag ungefär 12 personer jag skulle köpa julklappar till. Horribelt!

Min lösning i år

Jag personligen har valt att köpa enbart en julklapp till min tjej och vi tillsammans köper något smått till varje barn. Och till barnen blir det inga leksaker utan något som verkligen är användbart som något klädesplagg eller liknande. Det ska fylla en praktiskt funktion.

Med övriga släkt har jag tagit snacket att jag inte vill ha några julklappar då jag anser mig ha allt jag behöver och istället behöver göra mig av med saker. Vissa tog det bättre än andra kan vi summera det med. Vissa ska promt ge mig/oss något och skulle det vara fallet så får det vara en upplevelse som kan ge oss fina minnen. Materiella ting har jag i överflöd.

Alternativa lösningar på hetsen inför jul

Tänk verkligen över om ni behöver ge bort massa julklappar och gå med i hetsen? Bara för att man alltid har gjort så behöver det inte betyda att det är rätt och framförallt inte om man mår dåligt över det som jag. Ta snacket de flest kommer förstå dig och gör dom det inte nu så kommer dom göra det med distans till det. Och kommer dom tycka att du är konstig - so what?

“Behöver” eller vill ni ändå ge varandra något så finns det bra alternativ.

Upplevelser är underskattade

Upplevelser är saker du göra oftast med andra och skapar minnen för livet. Ypperligt tillfälle att testa något nytt.

Köpa en genomtänkt julklapp till bara EN person

Om man kan få med andra på tåget så skulle man kunna bli tilldelad att köpa julklapp till bara en person. Då har du chansen att lägga ner mer energi och kärlek på just denna ska bli rätt och något extra med kärlek.

Knytkalas

Ofta firar man jul hemma hos föräldrar eller mor- och farföräldrar och man kommer till dukat bord. Hjälp till och låt dom njuta mer av julen genom att skapa knytkalas. Alla tar med sig varsin eller ett par rätt var så delar man på ansvaret och folk kan njua mer tillsammans. Det är väl härligt att få smaka av varandras matlagning också.


Trivs du inte med ditt julfirande hur det ser ut idag så är det bara du som ska säga ifrån och skapa dig bättre förutsättningar. Njut nu av julen och ta hand om varandra.

// Nicklas