Minimalisera

Reboot när motivationen försvinner

nästan tre år sedan-3 min lästid

Det är som ofta när man börjar något nytt att man går helhjärtat in i projektet och rivstartar. Men den första entusiasmen har lagt sig så är det lätt att man zonar ut en aning och går tillbaka till gamla vanor. Det är svårt att hålla fokus uppe.

Av egna erfarenheter beror det ofta på att man är dålig att väva in det i sitt liv på ett bra och naturligt sätt. Det viktiga är att man skapar de nya vanorna kopplade till sin vardagliga rutiner som ändå gör eller ska göra så är det enklare att få det på plats och efterhand när det har blivit en del av sitt liv så kan det skapa sina egna utrymmen och del av vardagen helt naturligt, men vi behöver hjälp på vägen.

Den dalande entusiasmen

Själv så rivstartade jag min minimalistiska resa men att slänga, skänka och sälja saker. Det var roligt och inspirerande och skapa mycket glädje och struktur i livet. Men att göra detta över tid är tidskrävande.

Som att sälja saker då ska du först ta kort på alla saker, skriva beskrivning och sedan när det är sålt är det dags att packa, skriva ut fraktsedel och sedan lämna i. Det tar väldigt mycket energi och kraft.

Detta gjorde att jag under några månader stagnerade i mitt rensande då jag inte orkade och inte tyckte det var roligt. Jag har andra saker i livet som jag vill ägna mig åt också och inte bara rensa ut. Så det fick bli en paus i allt och köra lite mer vardag igen.

Det är absolut inget fel med detta så länge man kan ta upp det senare och inte faller ifrån.

Mitt mindset har fortfarande varit kvar i att inte skaffa fler saker som jag verkligen inte behöver. Och utrymmet som jag skapat mig njuter jag och gör mig påmind att hålla fast vid vad jag har påbörjat. Det känns helt rätt.

En push framåt och till reboot

Jag lyssnar mycket på ljudböcker så fort jag har möjlighet och detta oftast när jag cyklar till och från jobbet, men även när jag t ex klipper gräset eller fixar med tvätten.

Det är en salig blanding av skönlitteratur, faktaböcker, affärsböcker till personlig utveckling.

Jag kände att det var dags för en bok om minimalism igen och lyckades nu att hitta Goodbye things av Fumio Sasaki i Böcker i Apples univers.

Detta var precis jag behövde för att få en boost att ta tag i det igen. Jag tyckte boken var riktigt bra och saklig och skriven på ett trevligt sätt. Helt klart en rekommendation för den som är intresserad av minimalism. Den är ganska extrem, men kan bortse från det och konvertera tillfällen och sätt till sitt egna liv är den lättare att ta till sig. Men väldigt bra budskap och tar med det fundamentala på en bra sätt.

Så det jag tar med mig från detta är att jag måste mata mig själv med böcker och artiklar inom ämnet för att få en push framåt att ta tag i det igen. Det blir som en reboot för hjärnan att börja komma i rätt mindset och man blir påmind igen om varför man startade denna resan.

En resa utan slut

Min inställning till det hela nu framöver är att jag kommer att pausa lite med jämna mellanrum med utrensandet och ta det pö om pö. Samtidigt som jag titt som tätt kommer att läsa en bok eller artiklar i ämnet för att reboota hjärna och påminna mig själv.

Det är viktigt att se det som en livstil och inget projekt du gör här och nu och sedan är det slut. Utan det är ett pågående projekt som inte har ett slutdatum utan pågående resa för hälsa och det mentala.