Minimalisera

FIRE - Nästa stora rörelse?

ungefär tre år sedan-2 min lästid

Jag har funderat väldigt mycket kring livet och vad jag vill ha ut av det på sistone. Det är en stor del av att jag börjat praktisera minimalism och kolla närmare kring tankar, funderingar och praktiseringar av det.

När man snöar in på något så leder detta ofta till något annat inom samma genre. Vilket gjorde att jag har intresserat mig och läst på mer kring FIRE: Financial Independence Retire Early.

Hela tanken kring det är att man ska skapa sig så passa stabil ekonomi genom sparande, investeringar och val i vardag och livstils att tillräckligt mycket pengar att kunna gå i pension tidigare än 65 år. Personligen tycker jag pension är fel ord att använda utan snarare att du har möjlighet att välja vad du vill göra och detta innan du blir tvingad att göra det.

Istället för att känna dig beroende av ett jobb och stå i skuld till det företag du jobbar för så är det ett aktivt val att du jobbar med det du gör för att du älskar att göra det du gör. Du behöver inte gå och oro dig över vad kommer hända om fem år med mitt jobb? Kommer det finnas kvar? Istället har du skaffat dig så pass bra ekonomisk situation att du slipper den oron och du kan själv välja.

När är man ekonomiskt oberoende?

Kortfattat och förneklat så räknas man som det enligt FIRE när du har 25 gånger dina årsutgifter sparade eller som tillgångar.
Enklast är att du addera ihop alla dina utgifter för en typisk månad. Hyra, mat, kläder, restaurang, billån, bensin, nöje & shopping och liknanade. Ta den summan (utgifter) gånger 12 och sedan gånger 25. Har du det sparat då är du FI - ekonomiskt oberoende.
Säg att du utgifter för 15 000 kr i månanden som skulle ge dig utgifter på året 180 000 kr gånger 25 vilket är 4 500 000 kr.

Som en morot så vänder man ofta sen på sitt konsumerande som om jag köper denna bilen som kommer jag att flytta fram min “pensionering” fem år t ex. Då man omsätter utgifterna som man lägger på bilen och dess mer kostnader som tillkommer som förlorade sparpengar.

Som en introduktion på ämnet så kom det ut en dokumentär på ämnet under 2019 som heter Playing with FIRE: The Documentary som går att hyra eller köpa på iTunes. Trailer till dokumentären kan ni se här under.

Jag tycker det är en bra dokumentär där man följer en familj som bestämmer sig för att göra resan och rycker ut sig själv med rötterna och ger sig ut på resan. Man får följa upp och ner gånger med tvivel och svåra stunder och den ger en nyanserat presentation av ämnet utan att praka på det. Så mycket sevärd i mina ögon.

Eller är detta bara en fluga som har uppstått under en tid då vi sett den största och längsta ekonomisk utvecklig i historien? Kan helt klart vara en bidragande faktor men jag tycker det är helt klart att fundera över.

Jag lär komma tillbaka till ämnet då detta går ganska mycket hand i hand med minimalism där ska ta bort allt onödigt och fokusera på det saker som verkligen betyder något. Jag har själv ganska mycket tankar och fundering på mitt liv och vart jag vill att det ska vara i framtid och då tillsammans med de som betyder mest för mig och får mig att må bra.

// Nicklas