Minimalisera

BuJo - Bullet Journaling

över två år sedan-3 min lästid

Jag ville bara tipsa om Bullet Journal Method som jag upptäckte för fyra månader sedan och har använt sedan dess. Jag använder det kombinerat i jobbet och hemmet där jag samlar projekt, tankar och idéer i från båda. Jag älskar det och jag älskar att det är analogt. Det är tillfredställande att använda en penna igen. Jag skriver även med stora bokstäver så jag får koncentrera mig lite mer.

Sloganen är “The Bullet Journal Method: Track Your Past, Order Your Present, Plan Your Future” vilket är mycket passande.

the mindfulness practice disguised as a productivity system

— Ryder Carrol, författare & skapare av BuJo

Jag kan bara skriva under på detta. Jag har testat mycket för att enkelt kunna dumpa tankar och funderingar, men även kunna gå tillbaka och få en överblick över dagar eller månader. Men aldrig lyckats få något att fastna ordentligt.

Ramverket gör skillnaden

Personligen för mig är det lösa ramverket hela metodiken kommer med. Det är tillräckligt stramt för att känna sig trygg och börja och få struktur, men samtidigt tillräckligt löst för att kunna göra anpassningar.

Jag köpte just Bullet Journal, från Leuchtturm1917, som har grunderna implementerade och gör det ännu enklare att börja.

Numrerade sidor, index i början, och kort förklaring kring metodiken.

Det jag använder personligen är Rapid logging, Daily log, Monthly log tillsammans med Collections.

Rapid logging

Grundensten hur du gör din anteckningar eller braindumps. Korta koncisa saker. Inte fulla utlägg utan tänkt punktlistor vilket gör det hela väldigt överskådligt över tid.

Det handlar om att du gör punktanteckning eller notationer under dagen för att dumpa material och tankar. I sitt standard utförande finns det tre kategorier: Tasks, Events and Notes.

Sedan går du över och tillbaka till dessa anteckningar och bestämmer om det behöves flyttas vidare till nästa dag, flyttas till framtiden, utvecklas eller om det bara ska få vara där.

Daily Log

Rapid logging under dagen för att dumpa och låter dig få en överblick av dagen och enkelt kunna gå tillbaka och se när saker hände

Monthly log

Är uppdelad på två sidor där den ena sida är 1-30 av dagarna där du fyller i viktiga saker så att du enkelt kan få en överblick över månaden. Här är det viktigt att det är bara viktiga saker som du verkligen tycker är viktigt att komma ihåg. Inte som din kalender på datorn utan viktiga saker för dig att kunna gå tillbaka till och få en överblick över vad som hände just i specifik månad. Ryder Carroll rekommenderar att man lägga till viktiga events eller noteringar efter att det har hänt då du verkligen vet om det är något att komma ihåg plus att saker kanske inte blir som det är planerat.

På högersidan ska du en monthly tasks där du skriver ner alla viktiga tasks som du tycker och vill få gjort under månaden så att du enkelt kan få en större överblick över vad du tycker är viktigt och “måsten” i månaden.

En metodik för allt - idéer, skisser - i harmoni

Det finna är om du kommer på en briljant idé som du kommer på mitt i månaden så har jag tidigare alltid haft problem med vart jag ska skriva det och hur många sidor behöver jag och tänk om jag behöver fler sidor för det jag skissade på sist.

Då är förslaget att bläddra bara framåt tills du har två blanka blad och börja där ifrån. Du börjar med dessa två blad och kör på så mycket du behöver där och då. Sedan skriver du upp dessa sidor t ex 54-55 i ditt Index och namnger det du just antecknade.

Nästa gång du behöver komplettera denna information så öppna du bara två nya blanka sidor och kör vidare och sedan fyller på dessa sidor efter dina tidigare sidor i indexet och helt plötsligt kan enkelt bläddra och överskåda dina olika projekt, idéer och samlade tankar.

Jag verkligen rekommendera boken Bullet Journal Method som kan tyckas vara konstigt att man kan skriva en hela bok kring hur man antecknar smartast. Men den är mycket djupare och mer filosofisk än så och jag blev väldigt positivt överraskad efter ha lyssnat på den på Storytel

Det finns bara genomgång kring metodiken på https://bulletjournal.com/pages/learn med instruktionsvideo och tydliga exempel.