Minimalisera

7 tips att ta kontroll över din iPhone / mobil

över tre år sedan-3 min lästid

Någon som jag har haft problem med är jag tillbringar för mycket tid på min telefon. Ofta när man känner uttråkad så plockar man upp mobilen för “döscrolla” till ingen nytta. Man behöver inte hela tiden ha stimulans av något och dötid är bra för dig själv och din hjärna. Att bara vara med dina tankar och reflektera mår du bra av.

Så jag tänkte dela med mig hur jag har gjort för att ta kontrollen över min mobil och mitt mobilanvändande.

1. Ta bort sociala medier

Ta bort alla appar som har med sociala medier som du inte har något värde av. Jag har tagit bort Facebook, Instagram och LinkedIn som var appar jag kunde tillbringa tid i utan att de gav mig något direkt värde. Instagram gick bara ut på att hitta bra tillfällen och bilder som man satt alldeles för länge för att fundera ut finurliga bildtexter till.

Snapchat och Twitter får vara kvar. Snapchat för att dela med mig av bilder till min familj från vår familjs vardag, men inget mer än det. Känns som ett bra och enkelt sätt att hålla dom uppdaterade. Twitter fick också vara kvar efter upprensning av folk jag följer så det blir mer att jag följer saker som rör mitt jobb eller hobby. Kollar också mest genom listor istället för att sålla bort allt brus som jag inte är intresserad av.

2. Tom hemskärm

Jag flyttade alla appar som låg på startsidan till en egen mapp och flyttade till skärm 2. Där ligger den nu tillsammans med bara andra mappar också. Detta för slippa okynnes öppnade av appar som jag inte hade tänkt att använda utan bara gjorde för at de låg där. Istället för så använder jag söket för att söka upp alla appar som jag ska använda. Detta gör att jag bara använder den appen jag öppnade telefonen för att använda.

3. Stäng av notiser

Jag har stängt av notiser på nästan alla appar. Det är i stort sätt bara meddelande och kalendern jag har detta kvar på. Med undantag för några appar till som jag tillåter detta på. Jag stänger av alla och slår hellre på efter hand om jag upptäcker att jag verkligen behöver det.

4. Stäng av app-brickor

Likadant här har jag stängt av app-brickor (den lilla röda bubblan på app-ikonen) som jag finner distraherande. Meddelande har jag det på för att se om något försöker nå mig och likaså på kalendern för att hålla mig uppdaterad om saker som händer i familjen. Det är i stort sätt de enda. Mailen har ingen då jag själv ska bestämma när jag ska kolla av den och inte tvärtom.

5. Stäng av “Håll upp för att väcka”

Under Inställningar > Visning och ljusstyrka kan du hitta inställningen för att stänga av “Håll uppp för att väcka”. Vad den gör att telefonen inte tänds när du håller upp den eller den tror att den hålls upp. Detta gör att du inte drar onödig fokus på telefonen bara för att den tänds.

6. Stör ej hela tiden

Jag har haft problem med telefonförsäljare som ringer stup i kvarten och efter det så började jag att köra “Stör ej” hela tiden. Default inställningen är att alla som ligger under favoriter kan nå dig genom telefonsamtal. Det känns bra för dessa ringer om det verkligen skulle vara något akut. Likadant så går det ställa in så att telefonsamtal som ringer tätt efter varandra kommer fram likadant här om det skulle vara något akut.

En annan fördel med den är att telefonen inte tänds så fort du skulle få en notis om du har det igång vilket kan göra att du tappar och skiftar fokus från det du håller på med.

7. Lämna telefonen utanför sovrummet

Att lämna telefonen utanför sovrummet gör att du inte slö- eller dösurfar precis innan läggning eller det första du gör när du vaknar. Jag läggar vanligtvis min telefon vid datorväskan och tar den först när jag ska till jobbet.

Använder du den som alarm så rekommenderar jag att du köper eller leta fram ett alternativ som en enkel alarmklocka. Många klockor och armbandsur har inbyggda alarm som man kan använda vilket är fallet för mig. Fungerar riktigt bra plus att risken att väcka andra i familjen minskar.

// Nicklas